Рекорден 40-процентов скок в продажбите на нови автомобили през октомври

От началото на годината като цяло у нас са продадени 25 098 нови машини

Снимка: Michael Crabtree/Bloomberg Снимка: Michael Crabtree/Bloomberg

Пазарът на нови автомобили в България е пораснал с рекордните 40% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година, показва публикуваната вчера статистика на АСЕА - европейската асоциация на производителите, пише Automedia.bg.

Точно 3000 автомобила са били пласирани през десетия месец на годината – завиден показател, който донякъде се дължи и на проведения през октомври Софийски автомобилен салон.

От началото на годината у нас са продадени 25 098 нови машини, което е малко над 20% ръст. В целия Европейски съюз единствено Литва и Хърватия отчитат по-голям растеж (съответно 23 и 21 процента).

В европейски мащаб пазарът е пораснал с почти 6 на сто през октомври. Най-печеливши от тази тенденция са групите на Toyota, чиито продажби са набъбнали с 21%, и Renault, с 18% ръст.

Групата PSA има дори по-голям ръст, от почти 75%, но той се дължи на факта, че за пръв път през октомври французите отчитат като свои и продажбите на придобитата от GM германска марка Opel. Иначе продажбите на Opel са се стопили доста - 68 500 през октомври спрямо 92 500 месец по-рано. 

Ако се гледат отделните марки, към отличниците трябва да се добавят Seat (21% ръст) и Dacia (20%). Спадове, макар и умерени, отчитат Nissan, Audi и Porsche. При BMW свиването на продажбите е малко над 9%.

Последни новини
Още от Новини