Инфлацията у нас се ускорява, но не успява дa докосне средните нива за ЕС

Най-нисък ръст на инфлацията в ЕС има в Кипър, най-висок – в Литва

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през октомври забавя леко темпа си до 1,7% на годишна база спрямо 1,8% през септември. Спрямо същия период на миналата година се наблюдава рязко забързване, като през октомври 2016 г. инфлацията е била на същото ниво като в зоната с единна валута – 0,5%.

На този фон инфлацията в България през октомври се доближава до средните нива за ЕС, но не успява да ги достигне. През десетия месец на годината тя достига нива от 1,5%, ускорявайки се спрямо предишния месец, когато е била 1,3%.

Това сочат данни на Евростат, публикувани днес (16 ноември) и цитирани от Investor.bg.

Спрямо същия период на миналата година се наблюдава рязко забързване, като през октомври 2016 г. инфлацията е била на същото ниво като в зоната с единна валута – 0,5%.

Инфлацията в еврозоната се е забавила леко през октомври – до 1,4% от 1,5% през септември. В сравнение с миналата година обаче се отбелязва стабилно ускорение, като инфлацията в региона тогава е била на ниво от 0,5%.

Най-бавен ръст през октомври отчита инфлацията в Кипър – от 0,4%, както и в Ирландия, Гърция и Финландия (по 0-5%). Най-бързо ускорение пък се наблюдава в Литва (4,2%), Естония (4,0%) и Обединеното кралство (3,0%).


 

Последни новини
Още от Новини