Приватизационните сделки ще бъдат разследвани, но не и разваляни

Управляващите планират на разследване да подлежат сделки за приватизация от периода 1993 - 2017

Сградата на Съдебната палата в столицата. Снимка: Wikimapia Сградата на Съдебната палата в столицата. Снимка: Wikimapia

Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо, че ще започне разследването им със задна дата.

Това заяви пред Националната телевизия председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов .

По думите на народния представител предложенията от страна на ГЕРБ за поправки в Конституцията, разрешаващи ново разследване на сделките от приватизацията ще обхващат строго определен период – от 1993 до края на 2017.

Досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си, смята Кирилов.

„Имало е сделки, които са били разследвани, имало е дори сделки, по които са били повдигнати обвинения от прокуратурата пред Наказателния съд и по тях е постановен окончателен акт на наказателния съд, за тези случаи не можем да върнем времето назад. На практика приватизацията приключи. Към момента са разпродадени абсолютно всички държавни и общински дружества и участия, които биха могли да бъдат приватизирани. Останали са двайсетина дружества, които са включени към забранителния списък на действащия сега приватизационен закон“, каза още шефът на Правната комисия.

„Одържавяване при установяване на нарушение на приватизационни сделки - това са две отделни групи от последици при анализа, прилагането и респективно санкционирането на незаконно поведение във връзка с приватизацията. Ние коментираме само наказателните последици в този закон, т.е. доказване на престъпление, установяване на виновните лица и наказване на престъпленията. Оттам нататък няма пряка и задължителна последица по отношение на самата приватизационна сделка. В случай, че престъпленията касае някой от съществените факти, свързани със сделката, би могло да се обсъжда, да се обмисля промяна на приватизационния договор, но това ще се случва рядко, според него, защото това са договори, които са произвели ефект, имуществото е радикално променено и би било много трудно да се защити по-сериозна теза по имуществените последици“, добави той.


 

Последни новини
Още от Новини