Държавата ще прави бизнес инкубатор във Видин

Проектът е на стойност €451 798, от които €384 028 са подсигурени от Брюксел

Центърът на град Видин. Снимка: Wikipedia Центърът на град Видин. Снимка: Wikipedia

Посредством Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) държавата ще изгради бизнес инкубатор във Видин.

Това се разбра от изказване на кмета на Община Видин инж. Огнян Ценков по време на пресконференция, отбелязваща стартирането на съфинансирания от ЕС проект „Трансгранично партньорство за насърчаване на заетостта и движението на работната сила” по програма за транс-гранично сътрудничество между Румъния и България, предава пресотдела на ИАНМСП.

В инкубатора ще се провеждат семинари и обучения, предимно професионални в различни области. Предвижда се организиране и провеждане на панаир на труда, където инвеститорите и работодателите ще представят възможности за заетост и бизнес в трансграничния регион.

С реализирането на проекта ще бъдат осигурени устойчиви ресурси, както и ще бъдат обучени над 1000 човека в различни курсове. Бизнес инкубаторът ще прави постоянни курсове за търсещите работа в страната и чужбина. Проектът е на стойност €451 798 евро, от които €384 028 са европейско съфинансиране.

Бизнес инкубаторът ще бъде ситуиран в съществуваща общинска сграда, от която е предоставена един етаж за ползване на Агенцията, обясни кметът на Видин. По проекта ще бъде извършен ремонт с цел създаване на бизнес инкубатор за подпомагане на трансграничната трудова мобилност, като за неговото функциониране ще бъде осигурено и нужното оборудване.

Водещ организация по изпълнението на проекта е ИАНМСП, като неин партньор в реализацията му е - Регионална асоциация за подпомагане на малките и средни предприятия в румънския град Калафат.


 


 


 

Последни новини
Още от Новини