Макроикономика, човешки капитал и иновации в THE NEXT BIG THING

Конференция THE NEXT BIG THING - дискусионен панел, 19.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Макроикономика и глобални икономически тенденции

Дискусионен панел I, модератор д-р Евгений Кънев, Управляващ съдружник, Маконис  

Световната икономика е под потенциала си. Това коментира преподавателят в катедра "Икономика" в колеж Bard проф. Павлина Чернева. Макар че официалните статистически данни показват възстановяване на трудовите пазари, те не са добър показател за реалното състояние на доходите на домакинствата, посочи тя. "В САЩ реалните доходи на над 90% от домакинствата не са нараснали в продължение на последните 25 години", отбеляза икономистът. 

Последните промени, които се случват в банковия сектор налагат търсенето на технологични решения и въвеждането на нови софтуерни продукти, коментира главният изпълнителен директор и член на Управителния съвет на БАКБ Илиан Георгиев. В бъдеще част от конвенционалните служители ще бъдат заменени от роботи, коментира той, допълвайки, че в банковата сфера са необходими кадри, които да умеят да работят с големи масиви и база данни. 

Еволюцията във финансовите услуги е невъзможна без технологичния ресурс, коментира оперативният директор на iuvo Group Ивайло Иванов. По думите му финтех индустрията може да доразвие традиционната банкова сфера, да промени начина, по който се случват транзакциите. "Това е видимо с бума на мобилните разплащания, развитието на краудфъндинг платформите, истерията, която се случва с криптовалутите. Те ще запалят пожар, от който ще останат нови, стабилни структури, върху които ще стъпят следващите 100 години на финансовата сфера", коментира той. 

През последните 24 месеца ЕС намери посткризисна формула за функциониране, която е сравнително устойчива и в средносрочен план ще бъде начинът, по който ще работи ЕС, коментира авторът, изследовател и консултант Владимир Шопов.

"Предизвикателството пред България е, че съществува една единствена формула на членство на страната и тя преминава през формалистично, правно отношение към членството. Това се изразява в автоматичното прилагане на европейските норми, което през последните години е съчетано с намаляващ капацитет за реформи", обясни той. Според Шопов присъединяването на България към еврозоната или Шенген е пряко обвързано със способността за провеждане на трудни реформи вътре в страната. "Затова не се приближаваме към еврозоната или Шенген", добави той. "Шенген е преди всичко усещане за доверие и общност, отколкото изпълнение на чисто технически параметри", посочи консултантът.

Човешки капитал – глобалното предизвикателство

Дискусионен панел II, модератор Детелина Смилкова, Председател на БАУХ  

"Голямото предизвикателство пред нашата компания е намирането на квалифицирани кадри", коментира изпълнителният директор на Наксекс Технолоджикъл Дивелъпмънт Георги Гергинов. "През последните години не успяхме в процентно изражение да увеличим броя на ICТ специалистите като дял от квалифицираната работна ръка в страната", добави той.  По думите му традиционните подходи за наемане на хора не работят. "В днешно време е трудно да се задържат за дълго квалифицираните специалисти", сподели той. Предизвикателство е и дефинирането на традиционната структура – как да се организира работата на компаниите, новите структури и лидери, които да съумеят да отговорят на всички предизвикателства на времето, коментира Гергинов. 

"Новите таланти имат проблем с традиционния начин за правене на бизнес. Трябва да отговорим на техните изисквания, защото това става екзистенциален проблем на бизнеса", коментира от своя страна управляващият съдружник в Ernst&Young Николай Гърнев. По думите му важно е лидерството в организацията, която има нужда от друг тип хора – сега лидерите трябва да бъдат визионери. 

В глобален мащаб развитието на технологиите се случва с изключително бърз темп, а в същото време имаме изключително голяма нужда от таланти, които да подхранват този ръст, отбеляза генералният директор в SoftServe Андон Симеонов. Управлението и ръстът на служителите на глобално ниво, както и тяхната мотивация са едни от ключовите предизвикателства пред компанията, сподели експертът. Все по-голямото навлизане на новите технологии ще доведе до увеличаване на тенденцията с нарастване на виртуалните офиси, коментира още той. 

Според участниците в дискусията адаптивността, емоционална интелигентност и жаждата за знание са решаващите качества, които ще бъдат полезни на младите хора за работа в дигитализирания свят, а за работодателите - адаптивността и следването на определена мисия. 

Иновациите, които променят индустрии и животи. Изкуственият интелект – Как различните индустрии ще бъдат повлияни от напредъка в AI технологиите?

Дискусионен панел III, модератор Виктор Манев, Съосновател и партньор в Impetus Capital  

Изкуственият интелект е далеч от етапа, в който може да бъде разглеждан като заплаха, заяви изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев.  По думите му той намира проявление във всички сфери на човешкия живот. "Навлизат елементи и софтуери, базирани на изкуствения интелект в много индустрии – във финансовия сектор, здравеопазването, медиите", посочи Алексиев. 

Според председателя на управителния Съвет на „Еврохолд България” Кирил Бошов изкуственият интелект не може да се остави да се развива свободно на пазара, особено в силно регулирани сектори като застраховане и банкиране, а трябва да върви с паралелна регулация.  

По думите му автомобилното застраховане ще се промени – заради собствеността на автомобила, както и заради всички характеристики, които се вземат от водача, но то няма да изчезне. Киберзастраховките се очаква да достигнат обем от $5 млрд. до края на годината, коментира Бошов. 

На глобално ниво големите компании ще инвестират все повече и повече в изкуствения интелект – в cognitive computing, в автомобилната индустрия и разпознаването на обекти, в развиване на анализа на ситуацията, коментира директорът „Системна интеграция“ в Телелинк Иван Житиянов. В България изкуственият интелект ще намери много приложения в областта на сигурността – при анализ на видеопотоци, следене за наличието на аномалии и тн, посочи експертът. 

Вижте още акценти от темите на конференцията ТHE NEXT BIG THING, организирана за втора поредна година от Bloomberg TV Bulgaria.

Спонсори на The Next Big Thing - Business Transformers са Cisco, БАКБ, Allterco, Euroins, Ernst & Young, Philip Morris Bulgaria, iuvo, EKO, Sirma Group, Telelink, Opel, Индустриален холдинг България, Green Life Development & Resorts, Medical Dent.

Последни новини
Още от Новини