S&P и Fitch с негативна прогноза за Великобритания заради Brexit

Кредитните агенции запазиха рейтинга непроменен, но оставят инвеститорите нащрек

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Standard & Poor's и Fitch задържат кредитния рейтинг на Великобритания непроменен, стана ясно в петък, но и двете агенции запазват мрачните си прогнози по отношение на перспективите пред страната, заради вероятността Великобритания да постигне лоша сделка по време на разговорите около развода с Европейския съюз, пише 4-traders.

След като Великобритания бе лишена от най-високия си рейтинг "ААА", двете агенции запазиха рейтинга "АА" с отрицателна перспектива, предупреждавайки, че вероятно предстоят нови понижения.

"Негативната перспектива отразява продължаващата институционална и икономическа несигурност около преговорите по Brexit и бъдещите отношения на Великобритания с най-големия пазар за стоки и услуги в ЕС", се казва в изявление на S&P.

По-нататъшно понижение може да дойде, ако S&P започне да разглежда рисковете  около Brexit като все по-сигурни или ако чуждестранните инвеститори започват да изтеглят капитала си от страната, защото именно той финансира големия дефицит по текущата сметка на Великобритания.

Fitch заяви, че липсата на ясна британска преговорна позиция, както и позицията на ЕС, както и липсата на достатъчно време преди да настъпи датата на напускане на Великобритания през март 2019, са все фактори, които затрудняват Великобритания да излезе с благоприятна сделка.

В отговор правителството на Великобритания заяви, че изказването на министър-председателя Тереза Мей във Флоренция миналия месец е вложило нова динамика в преговорите за Brexit.

"Ние не сме доволни от предстоящите предизвикателства, но сме оптимисти за бъдещето, тъй като постигането на добра сделка е в интерес и на двете страни", заяви говорителят на британското правителство.

И двете агенции за кредитен рейтинг посочиха отслабените позиции на правителството на Мей.

Последни новини
Още от Новини