Германия с €14 млрд. бюджетен излишък

Меркел с повече козове на преговорите с коалиционните партньори

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германия ще отчете бюджетен излишък в размер на 14 млрд. евро през 2017, съобщава  списание Spiegel в събота. Това ще осигури повече свобода при преговорите за нова коалиция, която канцлера Ангела Меркел води със Свободните демократи и Зелените.

Солидният икономически растеж и нарастващите данъчни приходи поставят канцлера в нова подобрена позиция за преговори, твърди Spiegel.

Излишъкът ще позволи на новото правителство да покрие 7-те млрд. евро планираните разходи, свързани със сделка с ядрени отпадъци, както и 6,7 милиарда евро за разходи за мигранти, без да е нужно да се черпи от резервната сметка от 20 милиарда евро, създадена по време на кризата с мигрантите през 2015.

Новата прогноза е добра новина за консерваторите на Меркел, за Свободните демократи и за Зелените, чиито съвместни предложения ще добавят нови 100 милиарда евро разходи през следващите четири години.

Трите групи се отказаха да продължават преговорите си през следващата седмица, след като постигнаха много малък напредък по въпросите на имиграцията и политиката в областта на климата в рамките на 11 часови разговори в четвъртък.

Консерваторът Манфред Вебер заяви в петък, че партията му все още се стреми да постигне споразумение до края на годината.

Все още няма официален коментар от финансовото министерство на Германия, което трябва да публикува следващите си прогнози за приходите от данъци в средата на ноември. 

Последни новини
Още от Новини