Си Дзинпин определи посоката за десетилетия напред

Коментар на Джон Бърнс, професор в университета в Хонконг


Президентът на Китай, председателят на ККП, Си Дзинпин, успя да издигне още повече своя статут. Във вчерашния заключителен ден на конгреса на комунистическата партия, той изнесе 200-минутна реч за бъдещето на Китай като централна световна сила преди 2050г.

Името на лидера, както и 14-те точки на идеологията му за новата ера, където той говори за "социализъм с китайски характеристики" бяха вписани в устава на комунистическата партия - кодекс, съдържащ и държавната конституция. Подобна чест е била отредена единствено на Мао Дзъдун.

В статия на Bloomberg прочитаме какво откроява социализмът "с китайски характеристики" от съветския социализъм: по-голямата роля на пазарите при разпределяне на ресурсите, акцентът върху децентрализацията, и по-малка роля на държавните предприятия в икономиката. 

"Това е идеята на Си Дзинпин за напред – държавата да прави повече за хората. Той набляга на мерките за излизане от бедността, където Китай вече има голям напредък. Акцентира и необходимостта от държавни помощи."

Чуйте още от коментара във видеоматериала.

 

Последни новини
Още от Новини