ИДИЛ контролира под 5% от територията на Сирия

В резултат от бойните действия е била прекъсната и нишата на финансиране на ИДИЛ от въглеводороди, отчете руският военен министър

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

В резултат от бойните действия е била прекъсната и нишата на финансиране на ИДИЛ от въглеводороди, отчете руският военен министър

Терористичната групировка „Ислямска държава“ вече контролира под 5% от територията на Сирия.

Това заяви, цитиран от ТАСС, министърът на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу.

„Днес ИДИЛ контролира по-малко от 5%, до началото на операциите на Военно-космическите вили на Русия (официалното наименование на въздушните сили на РФ – бел.ред.) ИДИЛ контролираше над 70% от територията на Сирия“, каза Шойгу.

По думите на главата на руското военно ведомство от началото на операцията в близкоизточната държава руската авиация е ликвидирала 949 тренировъчни лагера на терористите, 666 завода и цехове за производство на боеприпаси, както и 1 500 броя военна техника.

„Освободени са 998 града и населени пункта, като освободената площ съставлява 503 223 кв. мк. Ликвидирана е по-голямата част от терористите. Започна процесът за възвръщане към мирния живот. От 2015 насам в домовете си са се върнали 1, 126 млн. души, само за 2017 – 660 хил. души“, посочи още той.

Съгласно Шойгу в резултат от бойните действия е била прекъсната и нишата на финансиране на ИДИЛ от въглеводороди. „Унищожени са над 200 нефтени и газови местонаходища, 184 нефтопреработвателни находища, 126 станции за зареждане на гориво, както и около 4 хиляди автоцистерни“, отчете руският военен министър.


 

Последни новини
Още от Новини