Безработицата в Китай пада, но заетостта остава предизвикателство

Нужно е да бъдат добавяни по 15 млн. работни места годишно, коментират от китайското министерство

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Безработицата в Китай се понижи до най-ниското ниво от години, достигайки 3,95% в края на септември, докато заетостта все още среща предизвикателства, съобщи китайското министерство на труда, предаде Investing.com

От началото на годината до септември в Китай са създадени 10,97 млн. нови работни места, което е ръст от 300 хил. спрямо предходната година. Данните показват, че годишната цел, заложената от правителството, е изпълнена.

Въпреки това повишаването на капацитета за наемане на работници все още е изправено пред голям натиск, коментира Ин Уеймин от Министерство на труда. 

"Нужно е да бъдат добавяни по 15 млн. работни места годишно", посочи той, допълвайки, че всяка година повече от 8 млн. студенти напускат университетите и излизат на пазара на труда.

Безработицата в Китай остава стабилна на фона на спада на икономическия ръст до 26-годишно дъно и напредъка на правителството по амбициозните планове, свързани със съкращаването на индустриалния капацитет.

Много анализатори обаче твърдят, че правителствените данни не са надежден показател за националните условия на заетост, тъй като измерват заетостта само в градските райони и не вземат предвид милионите работници мигранти, които формират основата на работната сила на Китай.


 

Последни новини
Още от Новини