Консултативният съвет при президента не постигна съгласие за антикорупционния орган

Около какво все пак успяха да се обединят участниците в срещата?

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Консултативният съвет за национална сигурност не постигна съгласие по въпроса за бъдещия антикорупционен орган.

Това се разбра от изказване на държавния глава Румен Радев след заседанието на КСНС на „Дондуков 2“.

Съветът, организиран днес (17 октомври), бе с официално обявена тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

Консултативният съвет по въпроса за бъдещият антикорупционен орган е вторият, организиран от президентът Радев след като този, проведен в началото на миналата седмица, се провали заради липса на кворум.

Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на антикорупционния орган, както и относно принципите за назначаването на неговото ръководство. Наистина е необходим независим разследващ орган“, цитира думите на президента „Фокус“.

Все пак на срещата са постигнати и известни съгласия между представителите на парламентарните партии.

„Целта на настоящия Съвет бе да търсим съгласие около принципни решения за ефективна борба с корупцията. Обединихме се, че резултатите от борбата са ниски поради несъвършенства в законодателството. Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, които да гарантират прилагане на комплексен подход, който да се фокусира върху разкриването и реализирането на наказателната отговорност. Второ, нормативна уредба, която да обхваща превенцията. Трето, ефективни механизми, както за пресичане на практики, така и за своевременно разкриване на корупционни практики. Независимост на органите“, заяви Радев.

По думите на държавния глава членовете на КСНС са се обединили около следните решения - да приемат промени в НК относно корупционните престъпления. „Второ, НС да разгледа и приеме Закон за противодействие на корупцията. Трето, новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемане на незаконно придобито имущество.  

Последни новини
Още от Новини