Тръмп отказа да препотвърди иранското споразумение

Това не означавало, че САЩ се отказват от сделката

Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп обяви в петък, че не смята да препотвърждава иракското ядрено споразумение, но подчерта, че това не означава, че САЩ се отказват от сделката, пише Агенция "Фокус". 
Тръмп няма да иска нови санкции срещу Техеран, тъю като при подобно действие Иран може да се откаже от споразумението, постигнато със световните сили през 2015. Това би означавало да продължи да развива ядрената си програма, пише AFP.

Вместо това Белият дом ще наложи санкции върху определени лица и организации в Иран. 

Едновременно бяха обявени санкции срещу Ислямския революционен гвардейски корпус, без обаче организацията да бъде определена като "терористична". 

Един от висшите ирански официални лица - Али Акбер Салехи, междувременно е заявил, цитиран от The Times of Israel, че ако САЩ обяви Гвардията за терористична организация това би било равносилно на обявяване на война. 

В петък в официалното си обръщение пред света Тръмп заяви, че смята да внесе ядреното споразумение за преразглеждане в Конгреса, едновременно определяйки режима в Иран като фанатичен. BBC предаде, че държавният глава е заявил, че Иран е нарушил сделката многократно от 2015 насам, въпреки че според ООН и Европейския съюз Техеран спазва договорките. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази задоволство от думите на Тръмп, като го поздрави за "смелите му действия срещу иранския терористичен режим". Подобна бе реакцията и на Саудитска Арабия, според която вдигането на международните икономически санкции срещу Техеран през 2015 е позволило на страната да продължава да развива ядрената си и ракетна програма. В същото време Великобритания, Германия и Франция препотвърдиха ангажимента си по сделката.

 Междувременно иранската медия Press TV излъчи реч на президента на страната Хасан Роухани, в която той нарече думите на Тръмп "куп измислени обвинения". Роухани заяви, че страната му е против предоговаряне на каквото и да е от условията по сделката.

Последни новини
Още от Новини