Радев: България подкрепя Южния газов коридор

България и Азербайджан ще си сътрудничат в сферата на енергетиката, транспорта, образованието и сигурността

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и България потвърждава подкрепата си за изграждането на Южния газов коридор, в чиято реализация Азербайджан има ключова роля.

Това заяви по време на визитата си в Азербайджан българският президент Румен Радев, предава пресцентъра на Президентството.

„По този начин ще имаме реална диверсификация на източници и маршрути за газ в Южна и Централна Европа“, посочи още държавният ни глава по време на съвместна пресконференция с азербайджанския си колега Илхам Алиев.

„Потвърдихме взаимния интерес от развитието на транспортните и газовите коридори между Азия и Европа, където България и Азербайджан имат стратегическо положение и ние трябва да извлечем всички ползи от това“, подчерта още той.

От своя страна Илхам Алиев подчерта значението на подобряването на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката.

"Южният газов коридор, който ще свързва двете страни, е голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В него участват седем страни. От находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан ще постъпва газ в България", каза от своя страна Алиев.

Президентът на Азербайджан също така изяви интерес местни компании да „участват в газификацията на България“, съобщават още от пресотдела на държавния ни глава.

Директна самолетна линия София-Баку

„Добрата новина е намерението на ръководството на Азербайджан да открие директна самолетна линия между Баку и София от 1-ви януари догодина, когато България ще поеме председателството на Съвета на ЕС“, каза още Радев.

Жп мрежа

Азербайджанският президент обяви, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку - Тбилиси – Карс и изрази надежда, че България ще вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности.

Образование и селско стопанство

В последните години имаме интензивно развитие на двустранните образователни, научни и културни връзки, каза още Румен Радев и благодари на президента Алиев за финансовата помощ, която Фондацията за културно и историческо наследство „Гейдар Алиев“ оказа за социализация, реставрация и консервация на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново.

На свой ред Илхам Алиев отбеляза, че е важно двете страни да си сътрудничат и в сферата на селското стопанство и образованието.

Сигурност

„По отношение на сигурността отправих покана към Република Азербайджан за участие в обучителните програми на българските висши училища и в частност на Военна академия „Г. С. Раковски“, подчерта българският президент добавяйки, че "България е център на стабилност на Балканите и в Черноморския регион".


 

Последни новини
Още от Новини