Меркел е изправена пред първи тест в Долна Саксония

Коментар на Крис Райтер, Bloomberg News

Германският канцлер Ангела Меркел ще се изправи пред избора на гласоподавателите в северозападната федерална провинция Долна Саксония в неделя. Резултатите ще дадат знак за относителната мощ на партията преди коалиционните преговори, които се очаква да започнат другата седмица. Също така това е от ключово значение за бъдещето на Volkswagen, тъй като Долна Саксония притежава 20% от активите на автомобилния производител, като победителят ще контролира този дял. Крис Райтер, Bloomberg News коментира темата. 

Според Крис Райтер, най-вероятният победител отново ще е Социалдемократическата партия. "Щефан Вайл, сегашният министър-председател на Долна Саксония е от Социалистическата партия", отбеляза Райтър. След изборите през януари 2013, той е избран за министър-председател на провинцията чрез коалиция на социалдемократите със Зелените.

"Християндемократическата партия също се представя добре на предварителните проучвания, така че въпроса е как ще изглежда коалицията в крайна сметка. Но изгледите са, че Вайл отново ще е министър-председател на Долна Саксония, което значи че той ще продължи да има ключова роля във Volkswagen", коментира Крис Райтер.

Според Райтер, всеки подход на правителството към Volkswagen, който води до сътресения, ще има последствия върху функционирането на компанията. Има дългосрочни прогнози, според които Матиас Мюлер присъства в бъдещия план като част от компанията, коментира Райтър.

 

Последни новини
Още от Начало