Американският бизнес е притеснен от развитието на преговорите за НАФТА

Коментар на Стефен Олсън, научен сътрудник в Hinrich Foundation, 12.10.2017

Интервюто на Bloomberg със Стефен Олсън, научен сътрудник в Hinrich Foundation, проследява събитията, довели до несигурност относно бъдещето на северноамериканското търговско споразумение НАФТА.

Поводът е днешната среща на американския президент с канадския премиер, на която Тръмп заяви: „Ще видим какво ще стане, може да сключим сделка, а може и да се наложи да прекъснем споразумението“. 

Олсън коментира, че САЩ иска да увеличи изискването за вътрешно-произведени компоненти при автомобилите, ползващи намалени мита при износ в рамките на тройката Мексико - САЩ - Канада. 


"Сегашният критерий е 62,5% от компонентите да са произведени в една от трите държави, а САЩ иска да увеличи дела до 85%. Освен това иска да добави изискване поне 50% от компонентите задължително да са произведени в САЩ."

Позицията на САЩ с това изискване е мотивирана от желанието да "върнат" автомобилните производствени процеси на територията на страната, тъй като това може да помогне за нормализиране на търговския баланс - основна причина САЩ да започне преразглеждане на споразумението.

Още чуйте в интервюто.

Последни новини
Още от Новини