Роснефт и Saudi Aramco обсъждат сътрудничество в нефопреработката и търговията

Със саудитската страна преговаря и Лукойл

Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Петролните гиганти на Русия и Саудитска Арабия - „Роснефт“ и Saudi Aramco обсъждат съвместни действия в търговията с петролни продукти, както и такива в сферата на нефтопреработката на територията на Руската федерация и зад граница.

Това обяви пред телевизия „Россия 24“ руският енергиен министър Александър Новак, предава ТАСС.

„Разглеждат се проекти в това число и за участие е нефтопреработващи мощности и в Русия, и зад граница, за съвместно търгуване с нефтопродукти и петрол. Засега все още финалната договореност не е факт, но се надяваме нашите колеги да вземат такива решения", заяви главата на руското енергийно ведомство.

По-рано в свое интервю Новак също така обяви, че и друг голям петролен конгломерат преговаря със саудитската страна за подобно сътрудничество. Става дума за най-голямата частна компания в Русия Лукойл.

Припомняме, че на среща, проведена вчера, кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и руският президент Владимир Путин обсъдиха възможно взаимодействие на петролните пазари, както и изразиха задоволство от ефектите, постигнати от споразумението на ОПЕК за ограничаване на добивите.  

Последни новини
Още от Новини