Залязва ли надеждата за инфлация в Страната на изгряващото слънце

Все по-малко хора в Япония вярват, че цените на стоките ще се покачват

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Домакинствата в Япония, които очакват цените на стоките в Страната на изгряващото слънце да се увеличават в бъдеще, стават все по-малко. Това сочи проучване на Японската централна банка (BOJ), огласено днес. Това е разочароващо за централните банкери, които полагат усилия за постигане на двупроцентната си инфлационна цел, пише 4traders.com.  

Проучването на BOJ, проведено сред 4 000 домакинства през месец септември, показва, че 70,4% от тях смятат, че цените ще се покачват през идната година, но това бележи спад в сравнение с предходното допитване, проведено през юли, когато 75,4% от запитаните са вярвали, че цените ще се покачват. 

Спад има и при нагласите за петгодишен бъдещ период - 81,4% считат, че цените ще се увеличават, докато през юни този процент е бил 82,3. 

Въпреки над четиригодишното агресивно печатане на пари, Японската централна банка се проваля в усилията си да генерира инфлация близка до своята цел от 2%, защото компаниите продължават да се притесняват да вдигат цените от страх да не подплашат клиентите, които продължават да бъдат свръхчувствителни на тема цена. 

Последни новини
Още от Новини