Японка почина след 159 часа извънреден труд

2000 японци са се самоубили за 18 месеца от преработване

Токио, Япония. Снимка: Pixabay Токио, Япония. Снимка: Pixabay

Журналистка от телевизия NNK почина от сърдечна недостатъчност на 31 години, след като положи 159 часа извънреден труд в Япония, пише Тhe Guardian. 

Случаят е крит от медиите четири години и излиза на бял свят по настояване на семейството на починалата. 

Япония е принудена отново да се изправи срещу проблемите на трудовата си политика, след като инспектори по труда решиха, че смъртта на 31-годишна служителка на един от една от най-големите медийни корпорации в Япония - NHK, е причинена от преработване.

Мива Садо, която работи в централата на телевизионен канал в Токио, е записала 159 часа извънреден труд и само два дни почивка в месеца. Според инспекторите това е довело до нейната смърт от сърдечна недостатъчност през юли 2013. Службата по трудовите стандарти в Токио определя смъртта на жената с думата "karoshi" (смърт от преработване).

Съобщението идва една година, след като подобно решение на инспекторите за смъртта на млада служителка в рекламната агенция "Дентсу" предизвика национален дебат за отношението на Япония към работното време и извънредния труд.

Мацури Такакаши е на 24 години, когато се самоубива през април 2015. Служителите по трудовите стандарти са решили, че смъртта й е причинена от стрес в следствие на твърде продължително работно време. В месеците преди смъртта си Такакаши работи повече от 100 часа извънредно. Седмици преди да умре тя публикува в социалните мрежи: "Искам да умра. Аз съм физически и умствено разбита."

Сега правителството предлага да се ограничи месечното извънредно работно време до 100 часа на месец и да се въведат санкции за дружества, които позволяват на своите служители да надхвърлят ограничението. Експерти обаче твърдят, че дори тази мярка излага работниците на риск.

Миналата година властите обявиха, че всеки пети японец е изложен на риск от смърт поради претоварване на работното място.

Близо 2000 жители на Япония са се самоубили за година и половина поради стрес, свързан с прекалената работа. Десетки други са починали от сърдечни атаки, удари и други болести, причинени от дългите часове на работа.

Последни новини
Още от Новини