Успяват ли държавите по света да изхранват населението си

В глобален план сигурността на изхранването намалява за първи път от пет години

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

България е на 47-мо място от 113 страни в глобален индекс, изготвен от Economist Intelligence Unit и поръчан от конгломерата DuPont, който измерва възможностите на различните държави да осигурят изхранването на населението си. След страната ни в индекса в Европа се нареждат само Сърбия (на 50-то място) и Украйна (на 63-то), пише Investor.bg.

Индексът Global Food Security Index се базира на основни фактори като достъпност, наличност и качество на храната в 113 страни. Той се състои от 28 отделни подиндикатора, които измерват сигурността на изхранването в различните страни.

Тази година за първи път са направени и корекции спрямо природните ресурси. Новата категория измерва зависимостта на страната от климатичните промени, рисковете за природните ресурси и как страната се справя с тях. С тази корекция България се изкачва до 42-ро място в индекса.

Ирландия изпреварва САЩ в тазгодишното шесто издание на индекса и е страната с най-сигурно изхранване на населението в индекса. БВП на глава от населението в страната е нараснал значително от 2012 насам.

След отчитането на корекцията за природните ресурси Ирландия остава на първо място, а САЩ отстъпват от второто до четвърто място в индекса. Австрия и Франция са нареждат на второ и трето място съответно. Топ 10 се допълва от Германия, Швейцария, Великобритания, Канада, Дания и Швеция.

В глобален план сигурността на изхранването намалява за първи път от пет години. Това в голяма степен се обяснява с увеличения брой бежанци, климатичните бедствия и намаляването на политическата стабилност в света.

„Сигурността на прехраната се движи в обратна посока“, коментира Робърт Пауъл, старши консултант в Economist Intelligence Unit, пред Bloomberg. “Ако планираме пълно изкореняване на глада, се движим в грешната посока”.

Броят на хората, засегнати от масов глад, е нараснал с около 38 млн. до 815 млн. през 2016, сочат данни на ООН от миналия месец. Климатичните промени се считат за фактор, който допринася за недостига на храна и масов глад в развиващите се страни. Тази година, неблагоприятните климатични условия в комбинация с местни конфликти допринесоха за остър недостиг на храна в Южен Судан, Нигерия, Сомалия и Йемен.

По-богатите държави имат по-малко проблеми с осигуряването на евтина и безопасна храна в изобилие за своето население. Въпреки това все още съществуват рискове и някои от тях се повишават, сочи проучването.

По-богатите страни като САЩ и Канада имат високо продуктивни хранителни системи, но използват повече вода от необходимото. Това ги прави по-уязвими от засилването на сушите, което се очаква заради климатичните промени. Европейските държави пък може да попаднат под натиск заради застаряването на населението си, което плаща по-малко данъци, а изисква повече социални услуги.

В дъното на класацията са страните от Субсахарска Африка. Те обаче имат възможности в бъдеще да развият по-устойчиви хранителни системи, смятат авторите на проучването.

 

Последни новини
Още от Новини