Сблъсъци и ескалация на напрежението в Каталуния

Каталунското правителство обяви, че все още голяма част от избирателните секции са отворени

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанските органи на реда са нахлули със сила в Каталуния, за да затворят избирателни секции, след като започна гласуването на референдума за независимост, забранен от Испания, предаде Bloomberg.

Макар че в някои градове – Бадалона, Лейда, Манреса, избиратели са успели да упражнят правото си на глас, гласуването води до сблъсъци и ескалация на напрежението на много места в областта. Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

Все още обаче голяма част от избирателните секции са отворени, обявиха от правителството на Каталуния. 

Испанското правителство защити употребата на сила, предаде Dnes.bg. 

"Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забраненият референдум", заяви представителят на кабинета в региона Енрик Мильо, цитиран от ДПА и БТА.

"Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим", каза още той, коментирайки полицейския щурм в избирателните секции.

"Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана", допълни Мильо. Той остро разкритикува "огромната безотговорност" на каталунските лидери.

"Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав", каза още Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния.
 

Последни новини
Още от Новини