МАЕ прогнозира поддържането на волатилни цени на петрола

Забавянето на инвестициите повишава рисковете, свързани със затягане на петролния пазар

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Забавянето на инвестициите в добива на петрол повишава риска от затягане на предлагането и поддържането на волатилни цени въпреки прогнозите, че ръстът на глобалното търсене ще се забави през следващите пет години, съобщи Международната агенция за енергията (МАЕ).

Резервният производствен капацитет ще се свие при липсата на нови инвестиции в проучване и производство, коментира Нейл Аткинсън, ръководител на петролните пазари в МАЕ по време на конференция в Бахрейн, предаде Bloomberg. 

„Все още няма ясни признаци, че инвестициите ще се съживят, а това повишава рисковете от затягане на пазара през следващите пет години, както и от поддържането на волатилни цени на черното злато“, коментира той.

МАЕ очаква търсенето на петрол в света тази година да нарасне с 1,7%. Аткинсън смята, че темпът на растеж на търсенето ще се забави, но вероятно при по-висока база, отколкото предвиждат прогнозите на агенцията преди няколко месеца.

Цените на петрола на текущите нива са „по-добри“, но все още не са достатъчни, за да стимулират инвестициите, коментира от своя страна Мохамед бин Ал Халифа, петролен министър на Бахрейн. 

Последни новини
Още от Новини