Данъчните планове на ЕС за интернет гиганти срещат съпротива

По-малките държави членки на ЕС предупредиха за икономическите ефекти от готвената промяна

Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Планът на Европейския съюз (ЕС) за набиране на повече данъчни приходи от дигиталните мултинационални компании се изправя пред първите пречки по отношение на неговата реализация, след като по-малките страни членки на блока предупредиха за икономическите ефекти от подобен ход, пише Investing.com

Франция иска да облага компании като Google и Facebook, стъпвайки върху данъчната основа върху оборота вместо върху печалбата, за да повиши данъчните приходи от дигиталните компании, обвинявани често, че плащат твърде малко данъци в Европа.

Над 1/3 от 28-те страни членки на ЕС са подкрепили идеята да се потърси бързо решение за данъчното облагане на интернет гигантите по време на срещата на финансовите министри в Талин тази събота, 16 септември. Привеждането на подобна стъпка в ход обаче се нуждае от съгласието на всички държави членки.

„Трябва да бъдем много внимателни“, коментира финансовият министър на Дания Кристиан Йенсен, предупреждавайки за рисковете, свързани с възможността много иновативните компании да напуснат Европа след въвеждането на подобна мярка.

Всяко решение на ЕС се нуждае от глобална подкрепа, за да се избегне намаляване на конкурентоспособността на Европа, смята финансовият министър на Люксембург Пиер Грамена.

Финансовите министри на Чехия и Малта заявиха, че данъкът върху оборота ще бъде технически труден за изпълнение.

"Засиленото сътрудничество със сигурност е правно възможен вариант", заяви на пресконференция в края на срещата на министрите Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия.

Целта на този етап е да се постигне споразумение между всички държави членки до края на годината, последвано от законодателни предложения през следващата пролет, добави той. Комисията ще очертае други законови възможности за облагане на дигиталната икономика през следващите дни.

Последни новини
Още от Новини