Земеделците на Острова се оплакват от все по-голяма липса на работници

Само 14 от 13 400 берачи на плодове, наети през първите пет месеца на 2017, са били британци

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Британските производители на плодове предупреждават, че бъдещето на сектора е в риск, тъй като не могат да намират сезонни работници за събирането на реколтата. Фермерите обаче все още виждат Brexit като възможност да се приемат политики, които ще направят страната по-ефективна от гледна точка на храните, съобщава медийната платформа EurActiv, цитирана от Investor.bg.

Освен недостига на работна ръка, несигурността около бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз обезкуражават земеделските производители да правят инвестиции, казват лидери на индустрията.

Според Националния съюз на земеделските производители (NFU) броят на сезонните работници от европейските страни е спаднал със 17% тази година, оставяйки хиляди места незапълнени. Слабият паунд и променящите се възприятия на Великобритания като дестинация за работниците мигранти след вота около Brexit са сред основните причини за спада.

Всяка година британските ферми наемат около 80 хил. берачи на плодове, повечето от които идват от източните страни членки на ЕС. Индустрията с плодове трудно намира британски служители за подобна дейност, тъй като позициите са слабо заплатени, а фермите често се намират в слабо населени райони или такива с ниска безработица.

Само 14 от 13 400 берачи на плодове, наети през първите пет месеца на 2017, са били британци, посочва NFU.

Плодовете може да останат да гният по полетата заради липсата на работници. Според председателя на индустриалния орган British Summer Fruits Лорънс Олинс в резултат на това потребителите може накрая да плащат с 50% по-високи цени за плодовете.

„Немислимо е хората, гласували за напускане на ЕС, да са искали да унищожат култовата и невероятно конкурентната британска градинарска индустрия“, казва Олинс. „Но ако не можем да гарантираме достъпа на сезонни работници, нужни за производството на меки плодове във Великобритания, това ще бъде непредвидено следствие от Brexit – заедно с повишаващи се цени, нараснала зависимост от вноса и екологично влияние заради допълнителните хранителни мили“.

Въпреки практическите трудности вследствие на вота за Brexit британските фермери виждат възможности за бъдещето.

В свое изявление председателят на NFU Мериг Реймънд призова правителството да се обърне към земеделския сектор и най-вече да се фокусира върху „способността на страната да произвежда храни“.

„Призоваваме правителството да наложи политики, които ще гарантират, че Великобритания ще запази способността си да бъде по-самостоятелна, да подкрепя местно отгледаната продукция и да гарантира, че ще имаме печеливши, производителни и напредничави селскостопански бизнеси в бъдеще“, казва той.

Последни новини
Още от Новини