НАП: 13 млрд. лева на каса са декларирали българските фирми, има установени нарушения

Само през миналата седмица са направени 550 проверки за липсващи пари от декларираните на каса

Централата на НАП в София. Снимка: Wikipedia Централата на НАП в София. Снимка: Wikipedia

13 млрд. лева на каса са отчели българските фирми, като Националната агенция по приходите (НАП) вече е установила първите случаи на липсващи пари в касите на такива компании, които според счетоводните данни би трябвало да са налични. Това се разбира от съобщение на пресцентъра на агенцията до медиите.

Нарушенията са открити при започналите през миналата седмица 550 проверки на проходната агенция.

Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. По време на проверките се изследва дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба, посочват от НАП.

Според данните, които сами са подали в агенцията, 1 289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 хил. са дружествата с налични пари в брой над 100 хил. лв. Очаква се броят на възложените проверки да нарасне значително в близките месеци.

Съмненията на ревизорите са, че декларирайки голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 хил. лева.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Междувременно фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби могат да уведомят НАП и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.   

Последни новини
Още от Новини