Тръмп може да оттегли САЩ от споразумението за свободна търговия с Южна Корея

Следващата седмица американският президент ще обсъжда със своите съветници съдбата на петгодишната сделка

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп може да реши да оттегли страната си от споразумението за свободна търговия с Южна Корея във време на ескалиращо напрежение на Корейския полуостров, предаде Bloomberg. 

Тръмп направи коментара си пред репортери по време на посещението му в засегнатия от урагана Харви Хюстън и ден след като разговаря с президента на Южна Корея Мун Дже-ин и сключи сделка, която позволява на Сеул достъп до ракети с по-голям обхват, както и потенциална продажба на оръжие

Споразумението за свободна търговия между САЩ и Южна Корея, сключено от предшественика на Тръмп Барак Обама, и по-рано е било споменавано от Доналд Тръмп в негови интервюта. Според него сделката е неравноправна и създава търговски дефицит със Сеул от близо $28 млрд.

Междувременно Американската търговска камара е изпратила няколко съобщения до членовете си, в които казва, че е получила множество доклади от администрацията на Тръмп, която е готова да уведоми Южна Корея за намерението си да се оттегли от сделката.

Най-голямото бизнес лоби в САЩ призовава компаниите си членки да изпратят искания до Белия дом да не предприема действия, съобщи Investor.bg. 

Информационната агенция припомня, че Тръмп се съгласи да предоговори споразумението за свободна търговия в Северна Америка (НАФТА), но по-късно пак заплаши, че ще оттегли САЩ от 23-годишната търговска сделка на фона на подготовката на втория кръг от преговорите между САЩ, Канада и Мексико.

Тръмп има вероятност да се изправи срещу съпротива в рамките на собствената си администрация за оттеглянето от споразумението с Южна Корея. Южнокорейското министерство на търговията заяви, че правителството "се подготвя за всякакви възможности" и ще води открити преговори с Вашингтон.

Bloomberg припомня още, че южнокорейските и американските представители започнаха разговори за евентуални ревизии на споразумението на 22 август, но не успяха да се споразумеят за това как да продължат.

Пактът първоначално беше договорен от републиканската администрация на президента Джордж У. Буш през 2007, но тази версия бе отменена и предоговорена от администрацията на Обама три години по-късно.  

Последни новини
Още от Новини