Еврокомисията е поискала Лондон да си плаща до 2023

Брюксел остава непоколебим и по трите основни теми - кой ще плати сметката на развода, правата на европейците на Острова и границата между Република Ирландия и Северна Ирландия

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейската комисия е поискала от британското правителство да продължи да покрива своите финансови задължения до 2023, 4 години след излизането си от ЕС, което се очаква да се случи през 2019.

Това заяви еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер в интервю пред неделното издание на Die Welt - Welt am Sonntag, цитирано от ТАСС.

ЕС очаква, че британците ще изпълняват поетите обещания. Те са длъжни до 2020 да изпълняват в пълен обем финансовите си ангажименти и да правят вноски в бюджета на ЕС до 2023“, коментира Йотингер.

Еврокомисарят преповтори и основната мантра на преговарящите за Brexit от страна на Брюксел – Лондон не би могъл да иска договорености по търговски и тем подобни теми, докато не бъдат изчистени „базисни въпроси“ - т.е. въпросът кой ще плати сметката за развода между Обединеното кралство и ЕС и тези за правата на европейските граждани, живеещи на острова и границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

„Това е кристално ясно. По тези въпроси не виждаме пространство за игрички и сме непоколебими“, категоричен е Йотингер.


 

Последни новини
Още от Новини