Синдиците на КТБ пуснаха и четиримата кандидати за ТБ Виктория на следващия етап

За акциите на банката се борят БАКБ, Инвестбанк, Вабо Интернал АД и група инвеститори, действащи съгласувано - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

За следващия етап на процедурата по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория” са поканени и четиримата кандидати, подали писма за интерес към дъщерното дружество на Корпоративна търговска банка.

Това съобщиха синдиците на КТБ на интернет страницата на затворената банка.

След изтичане на срока за подаване на писма за интерес във връзка с процедурата по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория” и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката, беше извършен анализ и оценка на постъпилите писма за интерес, на предоставената съпътстваща информация и на профилите на кандидатите – потенциални инвеститори, пише в прессъобщението, изпратено от Кристи Маринова и Ангел Донев.

За дъщерното дружество на фалиралата през 2014 КТБ се надпреварват БАКБ, Инвестбанк, „Вабо Интернал” АД и групата инвеститори, действащи съгласувано - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance, припомня Investor.bg.

Крайният срок за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на банка „Виктория“ изтече в петък, 21 юли, в 14 часа, припомнят синдиците на КТБ.

При предишния опит за продажбата на финансовата институция интерес към нея проявяваха осем организации, сред които и консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Търговска Банка Д АД и „Българска Телекомуникационна Компания" ЕАД.

На финала за купувач беше избрана Търговска банка Д, но Българската народна банка не разреши сделката, тъй като не одобри идеята банка „Виктория“ да се развива самостоятелно. Тогава централната банка посочи, че има риск не само финансовото състояние на „Виктория“ да не бъде стабилизирано в дългосрочен план, но и това да подкопае финансовата стабилност на Търговска банка Д, ако се налага постоянна капиталова и ликвидна подкрепа за „Виктория“.

Припомняме, че КТБ придоби бившата „Креди Агрикол България“ и я преименува на Търговска банка „Виктория“ малко преди да фалира през 2014.

Продажбата обхваща 100% от капитала на финансовата институция заедно с дълговете ѝ към КТБ.

Следващият етап от процедурата за продажба на банката е дю дилиджънс и подаване на обвързващите оферти, преди да бъде избран купувач на банката. Последната дума е на централната банка.

Последни новини
Още от Новини