Общините с възможност за изграждане на безплатен безжичен интернет

Еврокомисията ще осигури 100% финансиране на разходите по проекта

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Българските общини ще могат да кандидатстват за ваучери от 20 хил. евро за изграждане на безплатни безжични интернет мрежи. Инициативата е на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и на Европейския парламент (ЕП), предаде Investor.bg. 

От българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията канят кметове, за да им разяснят как да се възползват от предоставената възможност.

Еврокомисията ще осигури 100% финансиране на разходите по проекта, като на общините ще се предоставят ваучери в размер на 20 хил. евро.

Христо Христов, директор "Информационни технологии" в министерството, обясни пред БНР, че малките общини са затруднени да осигурят безплатен интернет заради липсата на средства.

В момента безплатен безжичен интернет има най-вече на места, които са със сериозна икономическа активност, туристически активни, обясни той. В малките общински населени места бих казал, че проблемът е доста сериозен, тъй като финансов ресурс, необходим за обезпечаване на такава свързаност, липсва и ръководствата на общините трудно биха могли да намерят такъв ресурс без партньорството на някакъв бизнес.

Христов смята, че този ресурс би покрил необходимостта от оборудване и инсталиране, така че да се осъществи такава свързаност.

Той посочи, че абонаментът за този интернет би трябвало да се поддържа в рамките на три години по тази инициатива от общинските власти. Над 170 представители на общини и на оператори са изявили желание да присъстват на днешната среща.

 

Последни новини
Още от Новини