МВР се похвали с повече хванати нарушители след премахването на знаците за камери

Корупцията сред пътните полицаи също спадала, изтъкват от силовото министерство

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

През месец юли и началото на август МВР отчита 6241 установени нарушения на скоростта повече, отколкото през същия месец на 2016. Това съобщават пред „Фокус“ от Главната дирекция „Национална полиция“ към вътрешното ведомство.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че от 1 юли официално влязоха в сила промени в Закона за движение по пътищата, по силата на които отпадна знакът Е24, указващ за наличието на камери, следящи за превишена скорост.

В сила влязоха и нови, по-строги правила за шофьорите. Така например водачите, дали положителна проба за наркотици, вече носят наказателна отговорност. Досега това беше валидно за употребилите аклохол над допустимата норма. Също така автомобили, засечени с над 50 км/ч над ограничението в населено място, вече ще биват спирани от движение, независимо дали е карал собственикът на колата или друго лице.

Иначе данните на МВР сочат следното – за периода от от 5 юли до 9 август 2016 с автоматизираните технически средства и системи са регистрирани 36 001 нарушения. За същия период на тази година нарушенията са 42 242.

Корупцията също спадала

След внедряването на система за видеозаснимане и звукозапис в автомобилите на КАТ, сигналите за корупционни практики към служители на „Пътна полиция“ са намалели, констатират още от силовото ведомство. Според ГД „Национална полиция“ в сегашната ситуация, при която „дейността им се следи от камери и микрофони“, случаите на корупция били „почти невъзможни“.  

Последни новини
Още от Новини