Мелбърн – най-добър за живеене град в света

А най-лош - Дамаск, Сирия

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Мелбърн е най-добрият град за живот в света. Това показва актуалната класация на Economic Intelligence Unit, цитирана от Investor.

Австралийският град събира 97,5 точки от максимално възможните 100, като получава максимална оценка за здравеопазването, инфраструктурата и образованието.

На второ място е класирана столицата на Австрия Виена с оценка от 97,4 точки, като събира максималната възможна оценка по същите критерии като Мелбърн. С 0,1 пункт е по-ниска оценката на града за културата и околната среда.

Третото място е за Ванкувър (Канада). Топ пет се допълва от други два града в Канада – Торонто и Калгари, а топ 10 – от Аделаида и Пърт (Австралия), Оукланд (Нова Зеландия), Хелзинки (Финландия) и Хамбург (Германия).

Същевременно за поредна година най-лошият за живеене град в света е Дамаск (Сирия) с оценка от 30,2 точки и 140-то място в класацията. Преди него е Лагос (Нигерия) с 36 точки и Триполи (Либия) с 36,6 точки.

Сред десетте най-лоши за живеене градове в света се нареждат още Дака (Бангладеш), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Алжир (Алжир), Карачи (Пакистан), Хараре (Зимбабве), Дуала (Камерун) и Киев (Украйна).

Столицата на Иран Техеран е градът с най-голям напредък в класацията, като се изкачва до 127-мо място с обща оценка 50,8 пункта.

Сред градовете с най-голямо подобрение е и Дубай, който е на 74-то място с обща оценка 74,7 точки. Следва Абиджан (Кот д'Ивоар) на 129-то място, Хараре (Зимбабве) на 133-то място и Коломбо (Шри Ланка) на 124-то място.

Същевременно Киев е градът, който най-силно влошава класирането си и пада до 131-во място с обща оценка 47,8 точки. Сред градовете, където обстановката се влошава в последните години, са и Дамаск (Сирия), Триполи (Либия), Детройт (САЩ) и Москва (Русия).

Тероризмът продължава да подкопава сигурността

EIU констатира, че през последните пет години нестабилността по света се засилва и разклаща позициите на много градове по света като сигурни и безопасни убежища. В Европа например градовете са засегнати от нарастващата заплаха на тероризма.

Тероризмът се разпространява и из страни като Австралия, Бангладеш, Белгия, Франция, Пакистан, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ, посочва се в доклада. Той не е нов феномен, но честотата и обхватът на актовете на насилие значително се увеличават, посочва се в текста.

Най-сериозни опасения за сигурността има в Западна Европа заради повтарящите се атаки във Франция и разпространението на насилието във Великобритания и Германия.

Други дестабилизиращи фактори са надигащото се недоволство заради мигрантската криза и Brexit, които прокарват пътя към възможен политически конфликт и допълнителна несигурност.

Засилва се и дипломатическото напрежение по света, особено между Русия и Европа и САЩ, Иран и някои страни, Северна Корея и САЩ, Китай и определени държави.

Последни новини
Още от Новини