Окончателно: БФБ получава 100% от акциите на енергийната борса

БЕХ да прехвърли 100% от акциите на Българската независима енергийна борса на БФБ, постанови правителството

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ) ще придобие 100% от акциите на „Българска независима енергийна борса” ЕАД, който ще й бъдат продадени от „Български енергиен холдинг” ЕАД (БЕХ). Това реши кабинетът на днешното си заседание, предават от пресцентъра на МС.

Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена на активите, определена от лицензиран оценител.

Продажбата на енергийната борса на БФБ, процедурата по която стартира през юли, се налага поради дело на Европейската комисия и приети правно обвързващи ангажименти, с които бе прекратено производството.

Те предвиждат БЕХ да отдели „Българска независима енергийна борса” ЕАД от структурата си, като прехвърли собствеността върху притежаваните акции от капитала на това дружество на Министерството на финансите. Европейската комисия удължи крайния срок за прехвърляне акциите на енергийната борса до края на месец октомври 2017.

След направено запитване от страна на БЕХ, от ЕК бе изпратено становище, според което „Българска фондова борса – София“ АД би била по-подходящ вариант за купувач на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД.

„Предложената сделка не представлява приватизация по смисъла на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като потенциалният купувач е дружество с над 50 на сто държавно участие. Правата на държавата в него се упражняват от министъра на финансите“, подчертават от МС.

Последни новини
Още от Новини