Бюджетният излишък ще бъде използван за съфинансиране на европейски проекти

На заседанието си днес кабинетът прие доклада за касовото изпълнение на държавния бюджет за първото полугодие на 2017

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Бюджетният излишък, който към края на месец юли достига около 2 млрд. лв., ще бъде използван за съфинансиране на европейски проекти. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, сочи стенограмата от него, предаде Investor.bg

На заседанието си днес кабинетът прие доклада за касовото изпълнение на държавния бюджет за първото полугодие на 2017.

Бюджетният излишък към юни е в размер на 1,747 млрд. лв. (1,8% от прогнозния БВП), сочи документът. Очакванията са към края на юли той да достигне 1,96 млрд. лева, или 2% от прогнозния БВПДанните вече бяха отчетени от финансовото министерство в края на юли.

Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев отчита по време на заседанието, че има известни проблеми с изпълнението на разходната част. По думите му те са свързани от една страна със сезонността на извършване на тези разходи. Другата част са свързани със ситуацията, в която се намира изпълнението на разходите, свързани с усвояването на европейските средства, доколкото все още сме в първата половина на програмния период. Ананиев изразява надежда, че през второто полугодие ще има подобрение и в тази насока.

По време на заседанието Бойко Борисов призовава „да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи”.

За пример той посочва инфраструктурата във Варна, като коментира, че „вторият по големина град се е задъхал”.

“За София се направи много, за Бургас, за Пловдив, за Стара Загора, за Русе, за много от големите градове, но във Варна, ако не се отвори транзитен коридор и особено път към пристанищата за тежките автомобили, трафикът е такъв, особено през тези три-четири месеца, че градът трудно функционира”, казва премиерът.

Той допълва, че само за последния месец има десет IT компании, които отиват във Варна. По думите му „не е необходимо да се концентрира всичко в София или в Пловдив”.

Последни новини
Още от Новини