Зигмар Габриел: Санкциите на САЩ срещу Русия подриват сплотеността на Запада

Рестрикциите срещу Москва в сферата на енергетиката засегнаха пряко редица европейски компании

Германският външен министър Зигмар Габриел на среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън във Вашингтон. (17.05.2017) Снимка: US Departament of State Германският външен министър Зигмар Габриел на среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън във Вашингтон. (17.05.2017) Снимка: US Departament of State

Разширяването на санкционния режим срещу Москва от страна на Вашингтон влияе негативно на отношенията между САЩ и останалите западни страни. Това заяви в интервю за германския вестник Westfälische Nachrichten, цитирано от руската агенция "Интерфакс", германският външен министър Зигмар Габриел.

„За нас, така нареченият Запад, е много важно да се държим заедно. Законът за санкциите (срещу Руската федерация – бел.ред.), който бе приет от Конгреса на САЩ, по-скоро вреди на това“, бяха точните думи на германския първи дипломат.

Припомняме, че на 25 юли законопроектът за разширяване на санкциите от страна на САЩ към Руската федерация, Иран и КНДР бе одобрен от Палатата на представителите в Конгреса (долната камара), а на 27 той премина успешно и през Сената (горната камара). На свой ред от Белия дом съобщиха, че президентът Тръмп се е запознал с окончателния вариант на документа и е готов да го подпише, а в сряда (2 август) това стана факт.

Документът предвижда полагане в законова обвивка на санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по тoзи начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом Доналд Тръмп, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това е предвидено разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия, което засяга пряко интересите на европейските компании, ангажирани с съвместни европейско-руски проекти в енергийната сфера като „Северен поток“ 2.

Последни новини
Още от Новини