Турция и Катар започват съвместни военноморски учения

Към тренировките по суша от 1 август сега се добавят и по море

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Турция и Катар започват двудневни съвместни военноморски учения. От 1-ви август двете страни започнаха тренировки на сухопътните сили с участието на над 250 турски военни и 30 бронирани машини, съобщава БНР.

Маневрите са планирани отдавна в рамките на двустранен договор за сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната.
На 7 юни турският парламент ратифицира акта за разполагане на още служители на въоръжените сили в изградената в Катар турска военна база.
Вчера телевизия „А Хабер“ съобщи за подписано споразумение за откриване на контейнеровозна линия между турско и катарско пристанище. Ден по-рано един от ръководителите на Катарската търговска камара посети своите колеги в Измир, начело на делегация от 23 фирми, предаде медията.

В средиземноморския град те са обсъждали партньорство с турските си колеги в сфери като строителство, хранителни стоки и здравни услуги.

Анкара и Доха се сближиха след началото на т. нар. „Арабска пролет“, тъй като подкрепяха едни и същи сили в Египет и Сирия.

Турция подкрепи съюзника си, когато неотдавна Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия му наложиха санкции. Търговията на Катар със четирите страни е на стойност поне 15 млрд. долара и се оценява, че турски компании могат да спечелят голям дял от тези доставки и услуги.

Последни новини
Още от Новини