Пълна изолация за Северна Корея след санкциите на ООН

Тръмп: (Ще има) много голямо финансово въздействие

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Северна Корея изпада в пълна изолация, след като ООН прие резолюция ограничаваща експорта и съвместни бизнес дейности със КНДР, съобщават световните агенции. 

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция за нови по-строги санкции срещу Северна Корея.

Решението е в отговор на извършените от Пхенян нови ракетни изпитания.

Предвижда се експортна забрана от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Това може да доведе до съкращаване с една трета от годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 млрд. долара.

В текста на резолюцията се забранява на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой. Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите.

Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програми на Пхенян. 

САЩ са изготвили първоначалния текст и са преговаряли по него с Китай в продължение на няколко седмици, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който в момента е в отпуска в частния си голф клуб в Ню Джърси, приветства новите санкции срещу Северна Корея. Според него те ще имат "много голямо финансово въздействие”, предаде Асошиейтед прес.

"Съветът за сигурност на ООН току-що одобри с 15 гласа "за” и нито един "против” санкции срещу Северна Корея. Китай и Русия гласуваха с нас. Много голямо финансово въздействие”, написа Тръмп в "Туитър”.

 

Последни новини
Още от Новини