Държавите с най-добър и с най-лош интернет в света

България на 11-то място по най-бърз публичен Wi-Fi

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

България се нарежда в средата (на 11-то място) в Топ 20 на държавите с най-бърз публичен безжичен интернет. Това сочи проучване, проведено от Ooma: "Best and Worst Countries for WiFi Access".

На първо място с 15,4 Mbps се нарежда Латвия. Хърватия я следва с 14,05 Mbps. На трето място е Естония с 13,75 Mbps, а Ирландия е след нея (11,43 Mbps) заедно с Румъния (11,32 Mbps). Шеста се класира Великобритания с 10,97 Mbps. Следват Дания (10,52 Mbps), Унгария (10,37 Mbps) и Белгия (10.07 Mbps). Последната държава в Топ 10 е Словения със средна скорост на интернет 9,72 Mbps. 

Скоростта от 9,67 Mbps нарежда България на 11 позиция. След нас са Сингапур (9,49 Mbps), Финландия (8,69 Mbps), Швейцария (8,67 Mbps), Латвия (8,46 Mbps), Германия (7,96 Mbps), Швеция (7,90 Mbps), Португалия (7,43 Mbps). Канада (7,16 Mbps) се нарежда на 19-то място, а САЩ (със скорост от 6,89 Mbps) влиза едва на последното 20-то място в класацията. 

Класацията на страните, които предоставят като цяло най-бърз интернет, включитилно Wi-Fi и стационарен изглежда малко по-различно. На първо място е Южна Корея. Втора е Норвегия, следвана от Хонконг. Четвърто място заема Швеция, а пета е Швейцария. 

Черната класация на най-бавните интернет връзки се оглавява от Венецуела. След нея са Парагвай, Намибия, Боливия и Нигерия. 

189 млн. души използват Wi-Fi връзка по света, което представлява 888% ръст спрямо 2013.

Любопитни са и данните за средния брой потребители, използващи една WiFi точка. На първо място по разхищените на интернет точки се нареждат Франция и Белгия - съответно с 2,8 и 2,9 души, а на другия край на махалото е Колумбия с 214 523,1 души, които статистически се предполага да използват интернет от една Wi-Fi точка. 

При един от лидерите по интернет проникване и достъп Южна Кроея този показател е 5,6. За САЩ той е 5,8, за Швеция, Япония и Германия - около 9,5, а в Саудитска Арабия са 40,2 души. В Китай на една Wi-Fi точка, се падат 82 потребители, но не трябва да се забравя все пак и факторът брой на населението. 

Интересен е фактат, че Италия попада почти на дъното на класацията с 979,2 души на Wi-Fi точка, точно преди Нигерия - с 19 874,1, Индия - с 39 723,3 и Колумбия в дъното.

Скоростта на интернет в Южна Корея (27 MB) е близо двойно по-висока в сравнение със средната в САЩ(15,3 MBPS). Причините за това анализаторите отдават на засилената конкуренция между доставчиците на широколентов интернет, про-технологичната култура, сравнително "отворената мрежова система", в която компаниите споделят различни инфраструктурни елементи на средата. Гъстотата на населението пък способства за намаляването на нуждите от изграждане на инфраструктура за доставка на интернет. Не на последно място се посочва и проактивното правителство, което през 90-те години на миналия век въвежда специален технологичен план за стимулиране на IT-революцията в страната. 

Интернет трафикът, която се осъществява по света чрез доставчици на мобилни комуникационни услуги на устройства като смартфони и таблети се е увеличил с 55% на годишна база. 

В класацията за най-бърз интернет, доставян от мобилни устройства начело застава Великобритания, следвана от Белгия, Кипър, Швейцария и Германия. 

На дъното на класацията са Венецуела, Виетнам, Еквадор, Аржентина и Панама.  

Държавите, които напредват най-бързо по отношение на доставката на бърз интернет на своите граждани са Катар, Египет, Индонезия и Кения. Всички те имат средна интернет скорост, която надхвърля със 100% скоростта, предоставяна година по-рано. В Кения, например скоростта на интернет днес е с 300% по-бърза на годишна база. 

Последни новини
Още от Новини