Британската икономика с очакван подем през следващите 6 месеца

Очакванията са ръстът на британския БВП да достигне 2%

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Въпреки бавното си движение от началото на годината, икономиката на Великобритания ще отбележи подем в следващите шест месеца. Това прогнозират от Националния институт за икономически и социални изследвания (National Institute of Economic and Social Research, NIESR), пише The Guardian.

Според анализаторите АЦБ ще вдигне лихвите още през следващата пролет – година по-рано от очакваното.

Според NIESR икономиката на страната ще се повиши с близо 2% заради бума на експорта заради ниската стойност на лирата и повишението на работните възнаграждения. Това пък от своя страна би подтикнало централните банкери да индексират лихвените нива във възходяща насока.

Тази прогноза идва на фона на растящите опасения от отлив на инвеститорски интерес от Албиона и ниския ръст през първата половина на 2017, пише британското издание.

Именно този слаб ръст през първото полугодие предизвиква скептицизъм у мнозина. За периода април – юни БВП на Великобритания се е повишил едва с 0,3%, като растежът е двойно по-нисък от този в еврозоната.

Притеснителен се очертава и трендът ръстът на инфлацията да изпреварва ръста на доходите. През миналата година инфлацията скача с 2,7% на фона на едва 2% ръст на трудовите възнаграждения.

Последни новини
Още от Новини