Бездомната след Brexit EMA желана от всички в ЕС

Ноември ще е ясно коя от 19-те кандидатки ще бъде избрана

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Деветнадесет страни членки ще се състезават за домакинство на Европейската агенция по лекарствата (EMA) на фона на буксуващите преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Дискусията по преместването на EMA вече се придвижи крачка напред след затварянето на прозореца по кандидатстване за нов дом на агенцията след Brexit. 

Интересът към ЕМА се оценява като безпрецедентно голям, след като 19 от 27-те оставащи след напускането на Великобритания страни в ЕС, желаят да приемат институцията. Сред тях според анализатори се отличават Дъблин, Копенхаген, Барселона и Виена.

Кандидатурите сега ще бъдат оценявани на базата на шест критерия.

Европейската комисията, която вече закъснява с дискутирането на проблема спрямо предварително заявения график, трябва да вземе решение през ноември.

За да могат градовете-кандидати да преминат фазата, в която се преценява наличието на базови условия за домакинство на агенцията, кандидатите трябва да гарантират, че агенцията ще може да заработи спокойно в новоизбраната държава веднага след излизането на Великобритания от ЕС. Лесният достъп до новата локация също е от първостепенно значение. Не на последно място се поставя и условието да има училища в непосредствена близост, за да могат да бъдат посещавани от децата на служителите на агенцията. 

"Да се подготви преместването, да се управляват нужните промени и да се отговори на предизвикателства, като евентуална загуби на служители с богат опит и експертиза, това изисква значителен вътрешен ресурс. Още повече, че всички тези крачки трябва да правим по един проактивен и ефективен начин", коментира Ноел Уотън, ръководител на Отдела по пост-Brexit преместване на EMA.

Другите изисквания включват достъп до местния пазар на труда и здравеопазване, които трябва да бъдат на разположение на семействата на служителите. От значение са и "бизнес континюитета" и "географското разпределение" на бизнеса. 

Същите критерии важат и за преместването на Европейския банков орган (EBA), който също ще трябва да смени местонахождението си след Brexit. 

Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Чехия, Люксембург, Австрия и Полша вече са подали своите кандидатури и за домакинство на банковия орган, въпреки че страните членки ще имат право да приютят само една от двете агенции, разположени в момента в Лондон - EMA или EBA.

Европейската комисия ще публикува оценката си за офертите за EMA и EBA до края на септември, след което през октомври ще има дискусии на ниво министри. 

След това, през ноември, ще бъде взето и решението за локациите на преместване на европейските агенции, което ще се проведе чрез таен вот на министрите от 27-те държави, които ще съставляват ЕС след 29 март 2019.

Пълен списък на градовете и държавите, кандидати за домакини на EMA

Амстердам (Холандия)

Атина (Гърция)

Барселона (Испания)

Бон (Германия)

Братислава (Словакия)

Брюксел (Белгия)

Букурещ (Румъния)

Копенхаген (Дания)

Дъблин (Ирландия)

Хелзинки (Финландия)

Лил (Франция)

Милано (Италия)

Порто (Португалия)

София (България)

Стокхолм (Швеция)

Малта (Малта)

Виена (Австрия)

Варшава (Полша)

Загреб (Хърватия)

Последни новини
Още от Новини