В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Абсурдността на Парижкото споразумение, засягаща и България

Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите, В развитие, 02.08.2017

Оттеглянето на Съединените щати от Парижкото споразумение за климата не може да се компенсира, но не представлява и проблем. Ангажиментите на САЩ и Европа са далеч по-рестриктивни и тежки, отколкото тези на страни като Китай и Индия, които са огромни замърсители. От тази гледна точка действията на Тръмп по въпроса са логични, нелогична обаче е реакцията на Европа.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с Вероника Денизова експертът по управление на околната среда и ресурсите и управляващ партньор в denkstatt Боян Рашев.

По думите на госта в студиото нелогичността на Парижкото споразумение ще засегне конкретно и България. Това е така, защото поради факта, че сме член на ЕС, страната ни се води в групата на развитите страни, поели ангажименти да намаляват емисиите си. От друга страна съседна Турция, страна с около 25% по-висок БВП на глава от населението от нас, се води развиваща, е поела ангажимент да увеличи емисиите си „само“ с до 100%, а в близките години планира да построи десетки нови електроцентрали на въглища.

Защо изследвания като това на Global Footprint Network, показващо, че хората потребяват ресурси като за 1,7 планети, имат фундаментално грешна методика?

Грешат ли тези, побързали да отпишат дизеловите автомобили от хоризонта на автоиндустрията?

 

Последни новини
Още от В развитие