Brexit ще донесе и хаос по границите

Възстановяването на митническия контрол ще коства не само време, но и средства

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Година след референдума във Великобритания за излизане от ЕС, преговорите така и не са започнали по същество. Brexit обаче може да донесе истински хаос по границите на страната, пише в доклад на Oxera, цитиран от Investor.bg.

Оценката на анализаторите се базира на обема на търговията между ЕС и Великобритания, както и връщането на контрола, ако Лондон излезе от митническия съюз. От компанията отбелязват, че търговските отношения на двете страни се изчисляват на 466 млрд. паунда годишно, като съотношението между вноса и износа е 57% към 43%.

В допълнение и 2/3 от износа на Ирландия за ЕС минава през границите на Великобритания.

В момента по данни на компанията, която управлява пристанището в Дувър, товари от страни от ЕС се проверяват за средно 45 минути.

Възстановяването на митническия контрол ще коства не само време, но и средства, посочват още авторите на доклада. Най-консервативната оценка на анализаторите е, че годишно ще са нужни около 1,1 млрд. паунда.

Разбира се, всичко зависи от степента на регулациите и проверките. В пристанището в Дувър наричат най-лошия сценарий „Армагедон“ - големи регулации и проверки на всички товари. Възможни са обаче и други варианти – не толкова стриктни регулации и проверка на всички, или избирателни проверки при стриктни регулации.

Затова и анализаторите настояват, че сделката за Brexit трябва да бъде внимателно обмислена и въпросите за търговските отношения да не се оставят за последния момент.

Последни новини
Още от Новини