Жените в Турция на протест за права

Зачестява насилието над турски жени заради избора на облекло

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Няколкостотин турски жени се включиха в шествие в най-големия град в Турция - Истанбул, протестирайки срещу насилието и враждебността от страна на мъжете, които изискват от тях да се обличат по-консервативно, съобщава БТА, цитиран от Investro.bg.

Шествието под надслов "Не се бъркайте в начина ми на обличане" тръгна от квартал "Кадъкьой" в азиатската част на града. Участниците скандираха лозунги и носеха закачалки с къси дънкови панталони като пример за облеклото, което някои мъже смятат за недопустимо.

"Няма да се подчиним, да бъдем заставени да мълчим и да се оставим да ни сплашват. Ще спечелим чрез съпротива", скандираше множеството с плакати и знамена в цветовете на дъгата в ръце.

Дълго време Истанбул бе смятан за относително либерален към жените и гейобщността град. Критици казват, че президентът Реджеп Ердоган и неговата ислямистка "Партия на справедливостта и развитието", не проявяват особен интерес към разширяване на правата на малцинствата, хомосексуалните и жените, и не търпят несъгласие.

Участнички в протеста казват, че все повече стават случаите на словесно и физическо насилие срещу жени заради избора им на облекло. При подобен случай от юни мъж удари млада жена в автобус в Истанбул, тъй като носела къси панталони по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Видео от случилото се показа как мъжът удря момичето, докато автобусният шофьорнаблюдава безучастно сцената. "Не те ли е срам да се обличаш така по време на Рамазана?, казва мъжът.

При друг случай жена била предупредена на истанбулска улица от минувач да внимава, защото се е облякла провокативно. При трети случай мъж нарекъл една жена дявол и я изхвърлил от автобус на обществения транспорт, защото е с къси панталони. На записа се вижда как мъжът й казва, че тези, които носят къси панталони, трябва да умрат.

В протестното шествие участваха и членове на гейобщността, след като в края на юни истанбулските власти забраниха планирания гейпарад в града.

Последни новини
Още от Новини