САЩ призовава ООН да се произнесе за Пхенян

Съветът за сигурност на ООН ще трябва да преценява поведението на Северна Корея

Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

САЩ поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради тестовете на Пхенян, докато Китай призова към сдържаност и САЩ, и Северна Корея, пише Investor.bg, позовавайки се на CBS. 

Поводът е изпитанието на междуконтинентална балистична ракета от режима в Северна Корея. Това бе второ такова ракетно изпитание за Пхенян от 4 юли досега.

Вашингтон иска да бъде обсъден единен отговор на международната общност на действията на комунистическата страна. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън осъди ракетния опит на Северна Корея, като заяви, че Русия и Китай са основните икономически спонсори на програмата за ядрено оръжие и балистични ракети на Пхенян.

Американският президент Доналд Тръмп се зарече да предприеме необходимите стъпки, за да защити страната си.

Същевременно президентът на Южна Корея Мун Дже-ин нареди провеждането на разговори със САЩ относно разполагането на още комплекси от противоракетната система THAAD.

Мун Дже-ин също така поиска от Съвета за сигурност на ООН да дискутира налагането на нови и по-строги санкции срещу Северна Корея."Президентът призова и за преразглеждане на нашите санкции срещу Северна Корей, ако е необходимо,  заяви говорител на южнокорейското президентството след спешно заседание на Съвета за национална сигурност на страната.

В южната част на Южна Корея САЩ вече разположиха два комплекса от системата THAAD. Планираше се разполагането на още четири, но плановете бяха отменени заради опасения за въздействието върху околната среда.

Рано тази сутрин Южна Корея и Съединените щати проведоха противоракетно учение, а командванията на въоръжените им сили обявиха, че разглеждат варианти за ответни военни действия.

Китай призова към сдържаност и Вашингтон и Сеул да не увеличават броя на зенитните ракетни батареи в Южна Корея. Според Пекин това само би задълбочило кризата.

Последни новини
Още от Новини