Иран въвежда контрасанкции срещу САЩ

САЩ ще получат решителен отговор на новия закон за санкциите, заканва се Техеран

Иранският президент Хасан Рухани. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Иранският президент Хасан Рухани. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Комитетът по национална безопасност и външна политика в иранския Меджлис (народно събрание) е одобрил контрамерки в отговор на новия пакет от санкции от страна на САЩ. Това съобщава иранската агенция Mehr, цитирана от ТАСС.

Все още не се съобщават детайли по конкретните мерки, насочени срещу Вашингтон.

От своя страна зам.-министърът на външните работи на Иран Абас Аргачи заявява, че новите санкции нарушават редица членове от ядреното рамково споразумение между Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия), подписано през 2015 и сложило край на казуса около иранската ядрена програма. „САЩ ще получат решителен отговор на новия закон за санкциите“, каза Аргачи.

Припомняме, че на 25 юли законопроектът за разширяване на санкциите от страна на САЩ към Руската федерация, Иран и КНДР бе одобрен от Палатата на представителите в Конгреса (долната камара), а на 27 той премина успешно и през Сената (горната камара). На свой ред от Белия дом съобщиха, че президентът Тръмп се е запознал с окончателния вариант на документа и е готов да го подпише.


 

Последни новини
Още от Новини