Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Първопричините и последствията от кървавите сблъсъци между палестинци и евреи в Израел

Хайри Хамдан, публицист и преводач, Светът е бизнес, 25.07.2017

Не само поставянето на метални детектори пред джамията „Ал Акса" в Йерусалим е причината за избухването на напрежението между палестинци и израелци, сблъсъците и напрежението от години не стихват.

Това каза в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев публицистът и преводач Хайри Хамдан. Припомняме, че след решението на израелската полиция да сложи метални детектори на входа на емблематичната за мюсюлманите джамия „Ал Акса" в Йерусалим и да забрани в нея да влизат мъже под 50-годишна възраст избухнаха многочислени протести от страна на палестинското население, като при сблъсъците загинаха 7 души и от двете страни – и палестинци, и евреи.

„Статутът на Йерусалим винаги е бил оставян накрая в процеса на преговорите между Израел и Палестина. Той изисква голяма воля и от двете страни. Тези преговори, уви, не претърпяха развитие“, добави гостът в студиото.

„Основните проблеми като ситуацията около еврейските селища и казуса с питейната вода не са разрешени“, каза още той.

По думите на Хамдам няма да се стигне до по-голяма ескалация на напрежението от страна на Йордания, която е гарант за ситуацията около джамията „Ал Акса“. „Йордания няма никакъв интерес да обтяга отношенията си с Израел“, посочи той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес