На Хаваите се подготвят за ядрена атака от Северна Корея

Хавайските власти възстановяват програмата за подготовка на населението за ядрена атака от годините на Студената война

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

Властите в американския щат Хавай започват да подготвят населението за възможна ядрена атака от страна на Северна Корея, пише Associated Press.

За целта ще се стъпи на плановете за подготовка на населението от времето на Студената война. Целта е да се „противостои на заплахата от Северна Корея, която разработва ядрено оръжие и балистични ракети, способни да достигнат до Хаваите“, се казва в съобщение на законодателите в щата.

В рамките на въпросната програма за подготовка на населението хавайската агенция по извънредните ситуации ще инициира образователна програма, която ще започне да функционира от началото на ноември.

Така всеки първи работен ден на всеки месец ще бъде тествана система за оповестяване на ядрена атака. По този начин хавайците ще чуят сирени за първи път от края на 80-те години, отбелязва AP.

Населението също така ще бъде информирано за това, какво трябва да прави по време на обявена тревога, чрез листовки и телевизионни програми.

За да намери човек убежище, той би разполагал с 15-20 минути, като всичките му действия следва да бъдат доведени до автоматизъм, отбелязват хавайските власти.


 

Последни новини
Още от Новини