Доларът се възстановява през втората половина на 2017, прогнозират от JPMorgan

Причините това да се случи - очакванията за ускорение на инфлацията и вдигане на лихвите от страна на Фед

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Сегашната слабост в американския долар може да е краткотрайна, тъй като ускорението в инфлацията и очакваното повишение на лихвите от страна на Фед ще подкрепят валутата през идните месеци. Това се казва в прогноза на JPMorgan Asset Management, цитирана от Investor.bg.

„Смятаме, че доларът всъщност ще се възстанови през второто полугодие основно, тъй като пазарът взема предвид повишение на лихвите. Освен това сме на мнение, че инфлацията всъщност ще се ускори в САЩ а сега пазарите очакват едно повишение до края на годината“, каза Джаслин Йео, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, пред CNBC.

“Смятам, че пазарите ще осъществят известна преоценка и това ще подкрепи някакво възстановяване при долара”, допълва тя.

Във вторник американският долар поевтиня до 10-месечно дъно, след като републиканците претърпяха пореден провал в опита си да заменят здравната реформа на Барак Обама – т.нар. Obamacare – с нов закон. До поражението се стигна, след като в понеделник още двама сенатори републиканци обявиха, че няма да подкрепят проектозакона, като така на практика лишиха собствената си партия от необходимата подкрепа.

Някои пазарни наблюдатели казват, че слабият долар може да подпомогне печалбите на компаниите в широкия индекс S&P 500 и в крайна сметка да оправдае техните скъпи акции.

По думите на Йео обаче фондовите пазари извън САЩ като Европа и Япония имат по-голям потенциал за ръст.

Според нея маржовете в Европа започват да се подобряват и това може да се превърне в по-силен ръст на печалбите. Япония пък може да извлече полза от по-слабата йена спрямо американския долар.

„Все още харесваме някои части от американския пазар. Сега все още предпочитаме американски банки, що се отнася до очакванията за повишения на лихвите, растящите доходности по облигациите, както и обещанията за финансова дерегулация в банковата система“, каза още Йео.

„От гледна точка само на цените на акциите, смятаме, че пазарите в САЩ крият повече предизвикателства сега и че инвеститорите трябва да диверсифицират, насочвайки се към различни пазари“, коментира тя.

Към 13:20 часа българско време доларовият индекс е 94,54 пункта, едно евро се обменя за 1,1535 долара, а курсът на йената е 111,97 йени за долар.


 

Последни новини
Още от Новини