МВФ подкрепи Макрон за реформите във Франция

Фондът използва безпрецедентно позитивен тон за програмата на Макрон в доклада си

Еманюел Макрон, президент на Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Еманюел Макрон, президент на Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон спечели поддръжката на Международния валутен фонд за своята стратегия за реформи на трудовия пазар и съкращаване на дефицита, пише Bloomberg. 

"Амбициозната програма за реформи на правителството ще трябва да извърви дълъг път в преодоляването на дългосрочните икономически предизвикателства във Франция - постоянни фискални дисбаланси, висока безработица и слаба конкурентоспособност на външните пазари", заявява МВФ в своя годишен доклад за страната, огласен днес, 17.07.2017.

Въпреки че подкрепата относно реформите, планирани от Макрон, от страна на базирания във Вашингтон фонд не е изненадваща, използваният в становището позитивен речник е безпрецедентен спрямо всяко едно от предходните правителства на Франция. 

Макрон, който застана начело на Франция през май с обещания да развърже трудовия пазар, да обуздае бюджетния дефицит и да преструктурира пенсионната система, сега се сблъсква с реалността и предизвикателствата в стремежа си да орязва разходите и да променя трудовото законодателство. Неговото правителство се подготвя да публикува многогодишна бюджетна стратегия и да предложи промени в трудовото законодателство до края на септември. 

"Стратегията за трудовия пазар е широкообхватна и амбициозна - ще допринесе за гъвкавост на ниво компании, ще реформира застраховането в случай на безработица, а също и ще подобри професионалното обучение и системата на стажовете", казват от МВФ. "Тези мерки трябва да бъдат допълнени и от постепенно подтискане на нивата на заплащане".

Последни новини
Още от Новини