Българското и румънското правителствo със съвместно заседание през септември

Съзаседанието договориха премиерът Борисов и румънския му колега Михай Тудосе в телефонен разговор

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Българското правителство ще проведе съвместно заседание с кабинета на северната ни съседка Румъния. За това са се договорили в телефонен разговор помежду си българският премиер Бойко Борисов и румънския министър-председател Михай Тудосе, се разбира от съобщение от пресотдела на Министерски съвет.

В разговора Борисов е поздравил Тудосе за новата му длъжност, която румънецът зае през юни.

Двамата премиери са изразили увереност, че „ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес“, пишат от МС.

По време на разговора е било акцентирано върху въпроса с ГКПП Кайнарджа – Липница, който към момента е инфраструктурно изграден, но не функционира. Румънският премиер е поле ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен.

«Борисов и Тудосе обсъдиха и възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са и сред акцентите на председателството на България на Съвета на ЕС“, се казва още в документа.

Българският премиер също така е запознал Тудосе и с резултатите от Берлинския процес в Триест и с визита си в Солун, където проведе срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Последни новини
Още от Новини