САЩ замрази отново прилагането на част от ембаргото срещу Куба

Доналд Тръмп не преразглежда напълно политиката на предшественика си Барак Обама по отношение на Куба

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Прилагането на част от американското ембарго срещу Куба е замразено от правителството на Тръмп за още шест месеца, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е уведомил Конгреса, че ще продължи да отлага изпълнението на Закона Хелмс-Бъртън, отнасящ се до имущество, иззето от американски собственици. Според този закон американските граждани могат да използват съдилищата в САЩ, за да съдят неамерикански компании, опериращи или разпореждащи се с имущество, конфискувано след Кубинската революция.

Това е поредният признак, че президентът Доналд Тръмп не преразглежда напълно политиката на предшественика си Барак Обама на отваряне в отношенията с Куба, отбелязва Асошиейтед прес. Миналия месец Тръмп обяви, че оттегля някои от въведените при предишното правителство промени, но остави други непокътнати, съобщи Investor.bg

Законът Хелмс-Бъртън е в сила от 1996 Последните американски президенти нееднократно са замразявали прилагането му, всеки път за по шест месеца.

Кубинският президент Раул Кастро разкритикува политиката на Тръмп на частично оттегляне от разведряването в отношенията с Хавана, предаде Ройтерс. По думите му тези действия не отчитат широката обществена подкрепа за този процес и щели да задоволят единствено шепа американски хардлайнери от кубински произход.

Последни новини
Още от Новини