Макрон ухажва Тръмп в Париж

Горана Грджич, преподавател по американистика в университета в Сидни

Еманюел Макрон, президент на Франция, в ляво и Доналд Тръмп, президент на САЩ, в дясно пред Елисейския дворец в Париж, Франция. 13 юли 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Еманюел Макрон, президент на Франция, в ляво и Доналд Тръмп, президент на САЩ, в дясно пред Елисейския дворец в Париж, Франция. 13 юли 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон каза, че „нищо няма да раздели” Франция и САЩ в речта си на парада за Деня на Бастилията, цитиран от Bloomberg. 24-часовото посещение на Тръмп бе белязано по-скоро от сърдечност, отколкото от горчилката на предишните срещи, отбелязва агенцията.

"Това, което виждаме в последните няколко часа след пристигането на Тръмп в Париж е истинско усилие от страна на френския президент да увери страната си, че е лидер и важен фактор в международните въпроси", каза Горана Грджич, преподавател по американистика в университета в Сидни в интервю за Bloomberg.

Чуйте коментара й от Дубай във видеото.

Тържествеността, с Франция отбеляза националния си празник бе още по-голяма тази година и заради участието в традиционния парад за 14 юли на американски войници 100г. след включването на САЩ в Първата световна война през 1917.

Франция намери в историята си „сигурни съюзници, приятели, които ни се притекоха на помощ” и „това са САЩ, затова нищо няма да ни раздели”, каза Макрон от официалната трибуна.

Доналд Тръмп е вторият президент на САЩ на парада за 14 юли след 1989, когато Джордж Буш се отзова на поканата на Франсоа Митеран по случай 200-годишнината от Френската революция.

Последни новини
Още от Новини